Bitlis Belediyesi, kentin tarihi eserlerini ortaya çıkarmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yayın Tarihi : 2018-11-21 10:00:43

Tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve 600'ün üzerinde tescilli yapıyı bünyesinde barındıran Bitlis'te, zamanla yapılan bina ve iş yerlerinin kapattığı tarihi mekanlar yeniden gün güzüne çıkarılıyor.

Sokak Sağlıklaştırılması kapsamında restorasyona alınarak alt ve üstyapısı tamamlanan Tarihi Sinema Yokuşu, yapılan ışıklandırmalarla adeta tarihi gün yüzünü çıktı.

Yokuşta kurulan ışıklandırma direklerine kentteki tarihi mekanların isimlerini veren belediye, burayı ziyaret edenler diğer tarihi eserleri da tanıma fırsatı buluyor.

Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyeye görevlendirilme yapıldıktan sonra kentin silüetini ve kadim kültürünü gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Tarihi Sinema Yokuşu'nun kadim kültürünün izlerinin görüldüğünü anımsatan Aras, şöyle konuştu:

"Burayı Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP), İl Özel İdaresi ve Bitlis Belediyesi ortaklaşa yaptı. İşler bitme aşamasına geldi. Belediye olarak altyapılarını tamamladık. Daha sonra zemin kaldırım yenilemesi, dubalar, korkuluklar olmak üzere kayaların ıslah çalışmasını yaptık. Güzel bir çalışma oldu. İnşallah burası inanç turizminin önemli bir destinasyonu olacak. Tur operatörlerinin dikkatini çekmesini bekliyoruz. Mardin'de bu kadar tarihi eser yok. Ama onlar bizden 20 sene önce bu işe başladı. Şimdi bunun nimetini yemeğe başladı. Bu çalışma bittikten sonra UNESCO dünya kültür miras listesine alınacak kadar çok tarihi eserimiz var. Sadece merkeze 28 tarihi cami var. Külliye, medrese türbeleri ve hanlarıyla çok eser bulunmakta. Görev sürecimizce hedeflediğimiz tüm çalışmaları bittirme durumuna getireceğiz."