Bitlis'in Tarihi Eserleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Yayın Tarihi : 2018-08-29 12:33:45

Bitlis Belediyesi, 6 bin yıllık geçmişi olan kentin, tarihi kimliğini ortaya çıkararak turizme kazandırmak amacıyla yürütülen "Sokak Sağlıklaştırma" projesi çalışmalarını sürdürüyor.

Bitlis Belediyesi, geçmişinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ve 600'ün üzerinde tescilli tarihi yapıyı bünyesinde barındıran kentin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için adeta kenti şantiye alanına çevirdi.

"Kadim kent tarihi kimliğine kavuşuyor" sloganı ile sokak sağlıklaştırma çalışmaları  kapsamında Sinema Yokuşu restore ediliyor.

Sinema yokuşu ve kent merkezindeki çalışmaları yerinde inceleyen Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, türkülere ve destanlara konu olmuş tarihi Sinema Yokuşunda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Yaklaşık bir ay içinde restorasyon çalışmalarının biteceğini ve vatandaşların hizmetine sunulacağını dile getiren Ustaoğlu, şunları kaydetti:

"Tarihi Sinema Yokuşu kentin kadim kültüründe çok ayrı bir yeri var. Burayı DAP, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Özel İdare ile ortaklaşa yapıyoruz. Burada kayalıkları çelik ağlarla koruma altına alarak gereken tamirlerden sonra giydirmeleri yaptık. Bu güzergah üzerinde 300 metreyi bulan ihata duvarlarında yenileme çalışmaları yaptık. Üst yapıyı da bitirdikten sonra burayı hizmete açacağız. Bitlis adeta açık hava müzesi. Buranın tarihi değerlerini belediye olarak vatandaşın hizmetine sunuyoruz. Bitlis kimlikli ve ruhu olan bir şehirdir. 600 üzerinde tescili tarihi eseri ile adeta açık hava müzesi şekilde. Bu şehrin tarihi kimliğini ve dokusunu ortaya çıkarmak çok önemli. Bir yıldır başta yaptığımız Sokak Sağlıklaştırması ile bu şehrin tarihi dokusunu ve kimliğini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz."

Kültür turizminin ülke açısından çok önemli olduğunu söyleyen Ustaoğlu, 2 bin 500 yıllık devlet geleneğinde Anadolu'nun adeta açık hava müzesi olduğun ve bunun başında da Bitlis geldiğini dile getirdi.

Ustaoğlu, "Üç gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızı misafir ettik. Burada çok güzel mesajlar verdi. Ahlat başta olmak üzere ilimizin bu tarihi kimlik ve dokusu çok daha önem arz etmektedir.  Bu kadar tarihi eseri bünyesinde barındıran bir şehir tabi ki turizmcilerin de dikkatini çeker. Ama bunlar yok olmaya yüz tutmuş bakımsız olursa turizm açısında bir değer ve anlam kalmıyor. Yaptığımız proje ve çalışmalarla bunlara tur şirketleri ile anlaşıp bu tarihi hazineleri vatandaşın gezme ve görme fırsatı doğacak. İlimizin çok önemli bir potansiyeli var ve bu fırsattır. Bitlis'i kültür ve inanç turizminin merkezi haline getireceğiz." diye konuştu.