Bitlis'te meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir deprem anında can kaybının en aza indirilmesi için yapılan tatbikat gerçeği aratmadı.

Yayın Tarihi : 2019-03-01 13:19:00

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 112 Acil Sağlık ve Bitlis Belediyesi itfaiye ekiplerince, 100. Yıl Atatürk Ortaokulu'nda öğretmen ve öğrencilerin de katılımıyla deprem yapıldı.

Senaryo gereği, meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki deprem anında okul yönetiminin öğrencileri binadan tahliye ederek, durumu ekiplere bildirdi.

Olay yerine gelen ekipler, binada mahsur kalan öğrencileri enkaz altından çıkararak 112 sağlık ekiplerine teslim etti.

AFAD Eğitim Uzmanı Engin Eribol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afetlere duyarlı daha bilinçli bir toplum oluşturmak amacıyla 100. Yıl Atatürk Ortaokulu'nda deprem tatbikat yaptıklarını söyledi.

Tatbikatı UMKE, AFAD, 112 Acil Sağlık ve Bitlis Belediyesi itfaiye ekipleriyle gerçekleştirdiklerini belirten Eribol, şöyle konuştu:

"Ekiplerimizle okul yönetimi koordinasyonu yaparak depremde tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Olası 7 büyüklüğündeki bir depremde arama kurtarmanın ivedilikle yapılması ve öğrencilerimizi bilinçlendirmek için tatbikatı gerçekleştirdik. Burada emek veren tüm ekiplerimize teşekkür ediyoruz. Okulda mahsur kalan 10 yaralı öğrencinin tahliyesi güvenli şekilde yapılarak 112 ekiplerini teslim edildi."

Okul Müdürü Muhammed Burak Kazancı ise öğrencilere 7 büyüklüğünde bir depremin yaşanmasının ardından gereken tahliye işlemlerini deprem tatbikatı ile anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Senaryo gereği depremden dolayı okul binasında yaralı öğrencilerin bulunduğunu bu nedenle AFAD, UMKE, 112 ve itfaiye ekipleriyle irtibata geçtiklerini anlatan Kazancı, şunları ifade etti:

"Ekipler kısa sürede okula gelerek öğrencilerin kurtarılması için çalışmalara başladı. Okul içinde 30 saniyelik bir siren sesi çalındı. Siren sesi bittikten sonra öğrencileri tahliyeye başladık. Yaklaşık 4 dakikada tüm okulu boşalttık. 440 öğrencimizin tahliyesini yaptık. Öğrencilerin kayıp bilgisini ekiplerle paylaştık. Ekipleri içeri girerek yaralı öğrencileri çıkardı. Tatbikatta emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."