Bitlis yeni otogarına kavuşuyor, Başkan Tanğlay tarih verdi
Çocuklara hayvan sevgisi aşılandı
5 Ekim 2023

BİTLİS BELEDİYESİ PERSONELİNE SAĞLIKLI YAŞAM SEMİNERİ VERİLDİ

Toplum Sağlığı Merkezi tarafından bilgilendirme amacıyla düzenlenen ‘Sağlık Seminerleri’ Bitlis Belediyesi personellerine verildi. 29 Eylül Dünya Kalp ,15 Eylül Prostad Kanseri ve Lenfoma Kanseri Günü olması nedeniyle Belediye çalışanlarına Uzman Dr. Rüstem Kuzan ve Hemşire Yasemin Koçer tarafından seminer verildi.Seminerde Kolesterol ve Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri”, “Meme Kanseri Farkındalığı” hakkında çalışan personel bilgilendi.
Bitlis Belediyesi ve Halk Sağlığı işbirliği ile belediye çalışanlarına yönelik, Bitlis Belediyesi Toplantı salonunda düzenlenen “Sağlıklı Yaşam” seminerinde çalışan personel erken tanı,ilk müdahale ve günümüzde sıkça görülen hastalıklara karşı tedavi yöntemleri hakkında eğitim verildi.
“Stresten uzak durmalısınız”
Sağlıklı yaşam seminerinde eğitim veren Uzman Doktor Rüstem Kuzan , belediye personelini sağlıklı beslenme konusunda aydınlattı. Kalp ve damar hastalıklarının tetikleyicisi olan sigara kullanımı ve tüketiminin insan bedenine getireceği zararlar üzerinde duran Dr. Kuzan, “Kalp damarlarında damar sertliğine bağlı tıkanmalardan kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmanın yolunu sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak durmak ve düzenli bir yaşam sürmek olarak sıralanabilir” dedi.
“İlk Müdahale çok önemli”
Koroner Arter (Kalp Damar Tıkanıklığı ve Kalp Krizi) rahatsızlıklarında yapılacak ilk müdahalenin önemine değinen Uzm.Dr. Rüstem Kuzan ,” İlk müdahalenin önemli olduğu kadar doğru müdahalenin de hayati önemde olduğunu kaydetti. Kan Basıncı, Kolesterol Yüksekliği, Ritim Bozuklukları konularda katılımcılara slayt eşliğinde detaylı bir sunum yaptı.
“Tarama testlerini dikkate alın”
Uzman Doktor Rüstem Kuzan; Meme Hastalıkları, Anorektal Hastalıklar, Tiroid,Mide ve Safra Kesesi hastalıklarında erken tanı ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler verdi. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda ölüme neden olan meme kanserine karşı farkındalığın önemine değinen Uzman . Dr. Rüstem kuzan,” Geçmişe göre meme kanserindeki farkındalığın artmasıyla erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinde tedavi daha başarılı olmaktadır. Bu anlamda düzenli mamografilerin ve diğer tarama testlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır” dedi.Doktor seminer sonunda katılımcıların sorularına cevap verdi.
“Sağlığımızı tehdit eden hastalıklara karşı bilinçlenmeliyiz”
Bitlis Belediyesi ailesinin her ferdi bizim için çok kıymetlidir diyen Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay,” Hizmet kalitemizi bir kat daha arttırmak adına düzenlediğimiz personel eğitimlerimizin yanı sıra, çalışanlarımızın farklı konularda bilinçlenmeleri için bu tip seminerleri de önemsiyor ve uyguluyoruz. Gelecek nesillerimizi tehdit eden hastalıklara karşı ilk olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Hastalıkla mücadelede sağlıklı beslenme ve spor önemli. Sağlıklı beslenmenin ve yaşamın ipuçlarını bizlerle paylaşan olan kıymetli doktorumuza teşekkür ediyorum” dedi.
Seminerin ardından Toplum Sağlığı Çalışanı Hemşire Yasemin Koçer tarafından Belediye Çalışanlarına bilgilendirici broşür dağıtıldı.